Als zwanger worden niet lukt

We gaan er in eerste instantie meestal niet vanuit, maar soms lukt het niet om zwanger te worden. Wat kan daarvan de reden zijn? Hoe nu verder? Wanneer na een jaar onbeschermde gemeenschap geen zwangerschap is ontstaan, kunt u terecht op de polikliniek fertiliteit. Dit is een aparte polikliniek binnen de vakgroep gynaecologie en verloskunde van St Jansdal. Iedereen met een kinderwens is hier welkom.

 

Fertiliteitsverpleegkundigen

Een eerste afspraak hebben mensen altijd met de fertiliteitsverpleegkundige. Er zijn vier fertiliteitsverpleegkundigen; Annemiek en Sandra (werkzaam in Harderwijk) en Vanessa én Vivian (werkzaam in Lelystad). Zij begeleiden mensen gedurende het hele traject. Zij maken deel uit van een breder team. In dit team zitten ook gynaecologen. Zij vormen de schakel tussen paren en de gynaecoloog, met wie zij overleg voeren.

 

 

Eerste gesprek; videobellen in de avond

Er zijn mogelijkheden voor een avondspreekuur, waarbij het gesprek plaats vindt via videobellen. Sandra: “Je hebt het niet met iedereen over dit soort onderwerpen. Dan is het fijn dat je samen vanuit huis in je vertrouwde omgeving hierover met ons kunt praten; je hebt dan alle rust en privacy. Er kunnen veel gevoeligheden liggen, het raakt je relatie. Samen bespreken we allerlei vragen. Op basis daarvan worden de vervolgstappen bepaald.” Doordat de eerste afspraak online is, hoef je geen vrij te nemen en je hebt geen reistijd.

 

Je hebt een verwijzing nodig van de huisarts voordat je bij deze poli terecht kunt.