Week 29 - 32: Het derde trimester

Op de foto: 30 weken zwanger 

 

Hoe gaat het met je baby?

Je kind krijgt steeds meer een eigen persoonlijkheid en eigen karakter. Zo heeft hij of zij zo klein als het is al een duidelijke gezichtsuitdrukking en maakt af en toe een grimas of fronst de wenkbrauwen. Ook kun je nu, als je heel goed oplet, misschien een patroon ontdekken in de bewegingen.

 

Voel je af en toe een regelmatig getik in je buik? Dan heeft je kind de hik. Soms zie je zelfs je buik bewegen. Die hik ontstaat doordat je kind van het vruchtwater drinkt. Als zijn of haar maagje te vol is, wordt het middenrif geprikkeld en trekt in een reflex samen. Die hik kan eventjes aanhouden, maar gaat vanzelf weer over en is niet schadelijk.

 

Gedurende deze weken krijgt je baby steeds minder ruimte in je buik. De tijd van koppeltje duikelen is voorbij. De porren en trapjes blijf je nog wel voelen en zijn soms behoorlijk krachtig. Zie je een ‘bobbel’ uitsteken bij je buik? Dat is vast een voetje of een schoudertje. Deze week kan je kind zijn of haar definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij of zij straks nog draait. Is je kind eenmaal ingedaald, dan verandert hij of zij niet meer van positie.

Ligt je kind nu met het hoofdje naar beneden, dan kun je dit tegen je bekkenbodemspieren voelen aandrukken. Soms kun je hierdoor last krijgen van bandenpijn, zeker na een drukke dag. Op tijd rust nemen en gaan zitten of liggen, voorkomt dat de pijn erger wordt.

 

Hoe gaat het met jou?

Je bent in het derde trimester aanbelandt. Rond deze tijd komt de bovenste rand van de baarmoeder tot halverwege je navel en het borstbeen. De baarmoeder kan dan een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Als je baby zo rond de zesendertigste week indaalt komt er weer meer ruimte en krijg je vanzelf weer meer lucht.

 

Merk je dat je last hebt van een zeurende of stekende pijn in je onderrug of bij het schaambeen? Dat zou kunnen duiden op bekkeninstabiliteit. Eén op de vier vrouwen heeft hier tijdens de zwangerschap last van.

Overigens hoeft pijn in je rug of bij het schaambeen niet direct bekkeninstabiliteit te zijn. Mogelijk is het gewoon bandenpijn of rugpijn die veroorzaakt wordt door een verkeerde houding. Ga daarom altijd even langs je huisarts of bespreek de klachten met je verloskundige, zodat je te weten komt wat er precies aan de hand is.

 

Borstvoedingscursus

Wil je straks borstvoeding geven? Borstvoeding geven is iets natuurlijks, maar vaak moet je het wel leren. Om je goed voor te bereiden, kun je een borstvoedingsbijeenkomst bijwonen. Zo weet je wat je straks kunt verwachten. Wist je dat je in het begin veel tijd kwijt bent aan voeden? Per etmaal zo'n acht voedingen van ongeveer drie kwartier tot een uur (inclusief een boertje en verschonen).

 

Tijdens bijeenkomst krijg je allerlei tips en informatie over borstvoeding. Hoe leg je bijvoorbeeld het best je baby aan? En waar moet je op letten als je twijfelt of je baby wel genoeg voeding binnenkrijgt?