Week 1 - 8: Het prille begin

(vierde week van de zwangerschap)

 

Wat je moet weten vanaf het prille begin

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Hoe eerder je gezond gaat leven, hoe beter. Geen alcohol en geen sigaretten.

Veel verloskundigenpraktijken kunnen tegenwoordig al advies geven vóórdat je zwanger wordt. Wil je meer weten over gezonde en verantwoorde voeding? Of wil je meer informatie over bepaalde erfelijke ziektes die in de familie voorkomen?

Gebruik je medicijnen? Overleg dit dan altijd met je huisarts, medicijnen kunnen schade toebrengen aan het ongeboren kind.

 

Foliumzuur

Het is verstandig om foliumzuur (0,5 milligram per dag) te gebruiken vanaf het moment dat je erover denkt om zwanger te worden. Het verkleint de kans op een open ruggetje of een hazenlip.

 

Erfelijke ziektes

Als er erfelijke ziekten in je familie voorkomen en je wilt weten welke consequenties die misschien hebben voor jouw zwangerschap of jullie kind, raadpleeg dan het www.erfocentrum.nl  Hier kun je terecht met vragen over erfelijkheid, aangeboren aandoeningen, prenatale diagnostiek en vermijdbare risico's.

 

Niet roken

Roken brengt giftige stoffen (nicotine en koolmonoxide) bij je baby. Ook krijgt hij minder zuurstof en voedingsstoffen. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt ook de kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Meeroken is ook zeker niet goed voor jou en de baby.

 

Wat kun je wel en niet eten?

Nu je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Alcohol en sigaretten zijn nu uit den boze, ook (buitenlandse) zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk moet je laten staan in verband met de listeria-bacterie die schadelijk is voor de baby. Je herkent deze kazen aan het opschrift 'au lait cru'. Vitamine A; teveel is niet goed voor de baby. Eet daarom met mate; orgaanvlees, zoals lever en niertjes, want deze zijn rijk aan vitamine A. Rauw vlees zoals filet Americain of tartaar kun je beter niet eten omdat deze besmet kunnen zijn met de toxoplasmoseparasiet.

 

Verschoon niet zelf de kattenbak, of werk niet in de tuin met blote handen in verband met dezelfde toxoplasmoseparasiet.

 

Nadenken over onderzoek van je ongeboren kind [prenatale screening]

In Nederland krijgt iedere zwangere vrouw standaard prenatale screening aangeboden. De verloskundige zal het hier over hebben bij het eerste bezoek. Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening.

Er zijn verschillende soorten onderzoek zoals de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt.

Vaak zal zo’n onderzoek je eventuele bezorgdheid over de gezondheid van je kind wegnemen. Maar uit de screening kan ook naar voren komen dat je een verhoogde kans hebt op een kind met bijvoorbeeld het Downsyndroom.

Bespreek van tevoren goed met je partner hoeveel jullie willen weten over de gezondheid van je baby, hoe ver jullie willen gaan met testen en welke consequenties jullie eventueel bereid zijn te dragen.

 

Meer informatie over het onderzoek van je ongeboren kindje vind je hier