Grote broer of zus

Als je opnieuw zwanger bent zijn het niet alleen jij en je partner die zich voorbereiden op de komst van de nieuwe baby. Ook de oudere kinderen moeten wennen aan de gedachte dat er een broertje of zusje bij komt. Er gaat veel veranderen in hun leventje. Daarom is het belangrijk dat je je kinderen goed voorbereidt op de komst van een nieuw kindje.

 

Betrek kinderen bij de voorbereidingen die je zelf treft. De baby gaat tenslotte onderdeel uitmaken van hun leven. Door ze erbij te betrekken kunnen ze langzaam wennen. Om alvast een band op te bouwen met de toekomstige baby kun je ze bijvoorbeeld laten ‘helpen’ bij het uitkiezen van de babykleertjes, het speelgoed of het behangrandje voor de babykamer.

 

Ook is het goed om een kind er op voor te bereiden dat ze mogelijk uit logeren gaan als de baby zich aankondigt of als mama naar het ziekenhuis moet. Voor de meeste kindjes is het een ingrijpende gebeurtenis als een broertje of zusje geboren is. De baby vraagt opeens aandacht. Mama is minder mobiel en zal een paar dagen meer in bed liggen, iets wat vreemd kan zijn voor een kind. Dit kan tot verschillende emoties leiden. Emoties kunnen verschillen van blijdschap tot jaloezie en van spanning tot onzekerheid.

 

Probeer daarom na de geboorte van de baby je aandacht zo goed mogelijk te verdelen tussen je kinderen. De kleinste zal in eerste instantie meer tijd en aandacht vragen. Plan daarom een paar uurtjes of een dagje speciaal voor grote broer of zus waarbij de baby niet kan storen. De allerbelangrijkste tips die we kunnen geven zijn: Heb vertrouwen in je moederinstinct en geniet van jullie gezin!