Na de miskraam

Lichamelijk herstel

Het lichamelijke herstel na een miskraam of curettage gaat meestal vlot. Gedurende een tot twee weken bestaat vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. Het is verstandig met seksuele gemeenschap en zwemmen te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Dit om een infectie te vermijden. Het lichaam herstelt vrij snel en een nieuwe zwangerschap is in principe weer mogelijk.

 

Emotioneel herstel

Veel vrouwen maken na een miskraam psychisch een moeilijke tijd door. De miskraam betekent een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kind. Je kunt een miskraam als ingrijpend ervaren. Verdriet, schuldgevoel, ongeloof, boosheid en een leeg gevoel zijn veel voorkomende emoties na een miskraam. Dit is normaal. Het kan lastig zijn om over een miskraam te praten. De vraag waarom het misging houdt je misschien bezig. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht. Een

miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. 

 

De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, kan een steun zijn. De verwerking van een miskraam varieert individueel; iedereen, man en vrouw, doet dat op zijn eigen manier. Het is moeilijk aan te geven hoe lang dit proces duurt. Sommige ouders doen er enkele maanden tot een half jaar over, bij anderen duurt het langer, soms meer dan een jaar. Voor de omgeving is het niet zomaar duidelijk wat je doormaakt. Opmerkingen als ‘volgende keer beter’ of ‘je bent nog jong’ doen meestal geen recht aan wat je op dat moment voelt. Een miskraam overkomt je vaak vroeg in de zwangerschap, nog voordat andere mensen weten over de zwangerschap. Het is voor de buitenwereld nog niet zichtbaar. Het is dan misschien niet gemakkelijk om het te vertellen. Toch kan het goed zijn om over het verlies te praten. Met mensen in je omgeving en eventueel met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dit helpt vaak om het een plaats te geven en te verwerken.

 

Opnieuw zwanger worden

Een algemeen advies voor iedere vrouw is: zo gezond mogelijk leven. Dit houdt in dat je gezond en gevarieerd eet, geen alcohol drinkt, niet rookt. Voor medicijnen geldt dat je ze alleen gebruikt na overleg met je huisarts of gynaecoloog. We adviseren iedere vrouw die weer zwanger wil worden om iedere dag een tablet foliumzuur van 0,4 of 0,5 mg te slikken. Liefst al 4 weken voorafgaand aan een zwangerschap. Wanneer je snel een volgende zwangerschap overweegt, is het verstandig eerst met je verloskundige of gynaecoloog te overleggen. Als er onderzoeken gedaan zijn, is het soms goed om eerst de uitslagen daarvan af te wachten.