Ontwikkelingsgerichte zorg

Meestal wordt een baby op tijd geboren. Maar wat als je baby te vroeg geboren is of om een andere reden op de couveusesuites moet verblijven? Je kindje maakt dan een andere start door.

 

De hechting met je babyverloopt anders dan normaal gesproken. Soms is het niet mogelijk om je baby direct na de geboorte op je buik te leggen. Het kan nodig zijn dat je kindje in een couveuse komt te liggen en er vaak handelingen worden uitgevoerd die niet prettig zijn voor je baby. Denk hierbij aan onderzoeken of bloedprikken.

 

Ontwikkelingsgerichte zorg

Wij passen zoveel mogelijk de richtlijnen van ontwikkelingsgerichte zorg toe. Dat houdt in dat wij de medische en verpleegkundige zorg afstemmen op de ontwikkeling en het welzijn van je baby. De ontwikkelingsgerichte zorg wil de groei en de ontwikkeling van de te vroeg geboren kinderen ondersteunen en bevorderen. Deze zorg bevordert de relatie tussen ouder en kind, zodat er een goed hechtingsproces ontstaat.

 

Contact maken en houden

Als je baby te ziek is om op schoot te nemen, is het heel belangrijk om contact te houden door aanraking. Dit kun je het beste doen door je hand op de rug of de buik van je baby te leggen. Dit geeft een gevoel van veiligheid. De meeste kinderen ervaren een stevig, maar voorzichtig vasthouden als kalmerend en prettig. Door (te) lichte aanrakingen en strelen van de huid kan je baby juist geïrriteerd en opgewonden raken. Ook praten met je baby is hierbij belangrijk. Je baby herkent jouw stem nog uit de baarmoeder. Dit stelt gerust.

 

Eigen ouders / verzorgers

Het is van groot belang dat je baby zoveel mogelijk door eigen ouders of verzorgers wordt geknuffeld en aangeraakt. Wij als zorgverleners adviseren daarom ervoor te zorgen dat zo min mogelijk ‘vreemde’ handen je baby aanraken.