Jij en je baby

Gefeliciteerd, je bent net ouder(s) geworden van een baby! Omdat je baby nog niet groot genoeg is, of te ziek is, om gelijk mee naar huis te kunnen zal het eerst verblijven op de couveusesuites van het Moeder & Kind centrum. We vinden het belangrijk dat je zoveel mogelijk kunt doen in de zorg voor je baby. Daarom hier een aantal tips wat je met en voor je baby kunt doen.

 

Borstvoeding

Wanneer je baby op de couveusesuites verblijft is het niet altijd mogelijk dat alle voedingen aan de borst worden gedronken. We kijken vooral naar je baby en wat het op dat moment aankan en overleggen dit met jou. Wanneer je baby niet alles aan de borst kan drinken, kun je de moedermelk afkolven om zo de productie op gang te houden. Wanneer je baby een sonde heeft kan op die manier de borstvoeding via de sonde gegeven worden en krijgt je baby toch jouw moedermelk binnen om goed te kunnen groeien. Meer informatie hierover kun je lezen in de folder ‘kolven en borstvoeding’.

 

Wanneer je zelf geen kolfapparaat hebt is er de mogelijkheid om een elektrische kolf te huren. Het dichtstbijzijnde uitleenpunt voor het huren van een kolf is Medipoint aan de Wethouder Jansenlaan 92-94 in Harderwijk, telefoonnummer: 0229-753102. Buiten kantoortijden en in het weekend kun je via het ziekenhuis een kolf huren. Wanneer je lid bent van Icare en De Kraamvogel is de eerste week huur gratis. Informeer voor de actuele prijzen bij desbetreffende instanties.

 

Flesvoeding

Als je flesvoeding wilt gaan geven, raden we je aan om je baby al tijdens de opname aan een eigen fles en speen te laten wennen. Welke variant flesvoeding er gegeven wordt, wordt afgestemd in overleg met de kinderarts.

 

Buidelen (kangoeroemethode)

Huid op huid contact tussen ouder en baby is erg belangrijk. Buidelen is een manier om dit contact te leggen met je baby. Hierbij ligt de baby bloot, op een luier na, tegen je blote borst. Het is prettig voor je baby als je minimaal een uur buidelt. Je baby kan op deze manier rustig wennen aan de houding en de rust ervaren. Je baby komt hierdoor in een diepe slaap, waardoor hij optimaal uitrust. Bovendien blijft je baby lekker warm. Te vroeg geboren baby’s hebben weinig onderhuids vetweefsel en kunnen zich moeilijk warm houden.

 

Op de afdeling is ook een buidelvest te leen. Hierin kun je je baby huid op huid tegen je aan dragen terwijl er tegelijkertijd voldoende steun is om je vrij te kunnen bewegen. In de mouwen zitten kleine spiegeltjes waarmee je naar je baby kunt kijken.

 

Een voordeel van het buidelen is dat je baby al vroeg naar geluiden leert luisteren, stemmen en geuren herkent. Tijdens het buidelen controleert de verpleegkundige regelmatig je baby. Omdat couveusekinderen erg vatbaar zijn voor infecties, is hygiëne erg belangrijk. Neem daarom dagelijks een douche en trek voor het buidelen schone kleding aan, die je aan de voorzijde kunt openen. Bovendien zijn te vroeg geboren baby’s bijzonder gevoelig voor indringende geuren zoals parfum, sterk ruikende zeep of sigarettenlucht. Een doekje met de geur van moeder of van de moedermelk is juist en heel prettige prikkel voor uw baby.

 

Geurdoekje

Je kunt een eigen doekje of een spuugdoekje van ons gedurende langere tijd bij je dragen. Deze kun je dan in de couveuse of in de wieg, bij het gezicht van je kindje leggen. Op deze manier blijft je kindje jouw vertrouwde geur ruiken.

 

Accessoires

Ligt je kindje in de couveuse? Dan mag je kindje een rompertje aan zodra de conditie dit toelaat. Je kindje mag zodra het in de wieg ligt eigen kleertjes aan. Wij verzoeken je om de kleertjes vooraf te wassen. Ieder kindje mag een eigen gewassen knuffeltje in de wieg of couveuse.

 

Webcam

Op iedere kamer is een webcam aanwezig, zodat het mogelijk is je baby ook thuis te zien. Dit gaat via een beveiligde verbinding via internet. Je mag hiervoor zelf een inlognaam en wachtwoord opgeven. De verpleging zorgt er vervolgens voor dat het account live gaat en zal deze direct na ontslag verwijderen. Dit betekent dat, waar ook ter wereld, familieleden en vrienden kunnen meekijken. Hiervoor hebben zij wel de inloggegevens nodig die zij alleen via jou kunnen ontvangen. In de betreffende (webcam) folder kun je alles lezen over deze service.

 

Rooming Inn

Je hebt de mogelijkheid om 24 uur per dag bij je baby te zijn. Dit is goed voor de ouder-kind binding. Tevens kun je zo steeds meer deelnemen in de zorg, zodat je de verpleging steeds minder nodig zal hebben. Voor het douchen en wassen kun je gebruik maken van één van de twee aanwezige douches/toiletruimtes op de couveuseafdeling.

 

Video Interactie Begeleiding (VIB)

Video interactiebegeleiding is een methode waarbij we het contact tussen jou en je baby in beeld brengen met behulp van een videocamera. Door de opnamen zien we welke initiatieven je baby al neemt in het contact. Ook zien we hoe je daar als ouder van nature op reageert. Het is de bedoeling dat je de beelden en de begeleiding als prettig en ondersteunend ervaart. 

De Video Interactie Begeleider (VIB-er) kan je hierover informeren We maken een korte opname van een prettig contact moment tussen jou en je baby. Bijvoorbeeld tijdens de verzorging, het wassen of het buidelen. Het filmen duurt 10 tot 15 minuten. Samen met jou overleggen we wat een geschikt moment is.